קרדיומיופתיה

מחלות שריר הלב, הידועות גם כ"קרדיומיופתיות", הן קבוצה מגוונת של מחלות הפוגעות בשריר הלב עצמו – במבנה הלב ותפקודו. פגיעה זו יכולה להביא להופעת תסמינים שונים, כמו קוצר נשימה, כאבים בחזה, עייפות ועוד. קבוצת המחלות כוללת מחלות דלקתיות, מחלות תורשתיות, ומחלות נרכשות. המידע הבא מיועד לעזור לך להבין את המחלות הללו, את התסמינים שלהם, גורמי הסיכון, האבחון והטיפולים הנפוצים.

מה הן מחלות שריר הלב?

מחלות שריר הלב מתאפיינות בשינויים במבנה ובתפקוד של השריר. שינויים אלה יכולים לכלול הגדלת קרדיומיוציטים (תאי שריר הלב) או דילול שלהם, מה שמוביל לירידה ביכולת הלב לפעול ביעילות. מחלות אלו יכולות להתבטא בצורות שונות, כגון הרחבה של הלב (Dilated Cardiomyopathy) שבה נפגעת יכולת ההתכווצות של הלב, קרדיומיותיה עם עיבוי דפנות הלב (hypertrophic cardiomyopathy) – קרדיומיופתיה היפרטרופית, וקרדיומיופתיה רסטריקטיבית – בה התכווצות הלב תקינה – בה הלב מתקשה להתמלא. יש חשיבות רבה לאבחון סוג המחלה – כל אחד מהסוגים הללו מצריך טיפול ייחודי.

מהי מיוקרדיטיס?

מיוקרדיטיס היא דלקת בשריר הלב, אשר יכולה להיגרם ממגוון סיבות, כולל זיהום נגיפי, חיידקי או פטרייתי, תגובה חיסונית לא תקינה, חשיפה לרעלים, או מחלות אוטואימוניות. זיהומים נגיפיים הם בין הסיבות השכיחות ביותר למיוקרדיטיס. דלקת זו יכולה להשפיע על תפקוד הלב, לגרום להפרעות בקצב הלב ואפילו לבעיות חמורות יותר כמו אי ספיקת לב.

קרדיומיופתיה

מהם התסמינים של קרדיומיפתיה?

הסימפטומים של מיוקרדיטיס יכולים להשתנות בהתאם לחומרת המצב, אך הם עשויים לכלול כאבים בחזה, קוצר נשימה, עייפות מוגברת, דפיקות לב לא סדירות, ובמקרים קשים גם תסמינים כמו עילפון או שוק קרדיאלי. בדרך כלל מופיעים אחרי או תוך כדי מחלת חום. חשוב להבין שסימפטומים אלה עשויים להתפתח בהדרגה או להופיע בפתאומיות, ולכן יש להיות ערניים לכל שינוי במצב הבריאותי. כאשר התסמינים קשים ומופיעים בפתאומיות – יש לפנות בדחיפות לחדר המיון.

סימפטומים של מחלות שריר הלב משתנים בהתאם לסוג המחלה ולחומרת הפגיעה בשריר הלב. חלק מהסימפטומים הנפוצים כוללים קוצר נשימה, עייפות קיצונית, דפיקות לב לא סדירות, ונפיחות ברגליים ובבטן. בנוסף, חולים עשויים לחוות כאבים בחזה ולחץ בחזה, במיוחד במהלך פעילות גופנית. סימפטומים אלו יכולים לגרום להשפעות משמעותיות על איכות החיים של החולה ולעיתים אף לסכן את חייו.

מהם גורמי סיכון למחלות שריר הלב?

גורם עיקרי למחלות שריר הלב הוא תורשה, כאשר יש מוטציות גנטיות שקשורות לבעיות בתפקוד הלב, ואלה יכולות לעבור במשפחה. לכל אחת מהמחלות התורשתיות סוג תורשה אופייני, והתבטאות שונה. חלק מהמחלות הן ייחודיות ללב, וחלקן מערב מערכות נוספות בגוף (עור, כליה, ריאות, שמיעה, מוח). חלק מהמחלות מתבטאות בגיל צעיר, חלק רק בגיל מבוגר. חלק גדל והולך ממחלות אלה קורה בשל טיפול כימותרפי במחלות ממאירות העלולות לפגוע בשריר הלב במגוון דרכים. בנוסף – יכול להתקיים נזק שארי לשריר הלב ותפקודו אחרי מיוקרדיטיס דלקתי.

כיצד מאבחנים קרדיומיפתיה?

אבחון קרדיומיופתיה (מחלות שריר הלב) כולל כמה שלבים. כאשר מדובר במחלה דלקתית חריפה (שהחלה מהר) – הברור יעשה בד"כ באשפוז במחלקה פנימית/קרדיולוגית. הרופא הקרדיולוג המומחה לקרדיומיותפיה-מחלות שריר הלב, יתחיל בשיחה עם המטופל על הסימפטומים, ההיסטוריה הרפואית והגורמים הסיכון. לאחר מכן הקרדיולוג יפנה אותכם לבצע סדרת בדיקות לאבחון מצב הלב שלכם. בדיקות אלו עשויות לכלול אק"ג, אקו לב, יבוצעו בדיקות דם כדי לבדוק סימנים לדלקת או זיהום. לעיתים גם בדיקות דימות כמו MRI של הלב, מיפוי לב וגם פרופיל קרדיוגנטי. במחלות שריר הלב שבהן יש שכיחות יתר של הפרעות קצב מסוכנות – יתבקש גם אחת לפרק זמן לבצע גם בדיקת אק"ג משך 24-48 שעות ("הולטר"). כל הבדיקות הללו עוזרות לנו להבין את מצב הלב, ומאפיינים של השינויים המכוונים לאבחנה מדויקת. אבחנה מדויקת חשובה – כי היום לחלק משמעותי ממחלות שריר הלב יש טיפולים ספציפיים (כמו קרדיומיופתיה היפרטרופית, סרקואידוזיס לבבי, מחלת פברי, עמילואדוזיס לבבי). חשוב שתהיו מעורבים בתהליך האבחון ותבקשו הסברים על כל בדיקה, חשוב לשאול שאלות ולבקש הבהרות על הממצאים.

כיצד מטפלים בקרדיומיופתיה?

הטיפול במיוקרדיטיס – הוא תרופתי, חייב להתחיל מיידית עם האבחנה – תוך מעקב אחרי סימני דלקת בבדיקות הדם, מעקב אקוקרדיוגרפי ומעקב אחרי ממצאים אבחנתיים ב-MRI. משך הטיפול משתנה, וניתן להפסיקו לאחר הריפוי. בדרך כלל נמליץ על הפסקת פעילות ספורטיבית מאומצת במשך שישה חודשים מאבחנה הרפואית של מיוקרדיטיס.

הטיפול במחלות שריר הלב משתנה בהתאם לסוג המחלה ולחומרת המצב. במקרים קלים, שינויים באורח חיים, כגון תזונה בריאה, פעילות גופנית אירובית סדירה, והפסקת עישון (תמיד נכון), יכולים לשפר את המצב. במקרים חמורים יותר, יעלה צורך בטיפול תרופתי, (משתנה לפי אבחנה וחומרת התסמינים), בדרך כלל נדרשת התאמת מינון תוך מעקב אקוקרדיוגרפי) וטיפול בהפרעות קצב. במקרים קיצוניים, ייתכן שדרושה התערבות כירורגית כמו כריתה חלקית של עודף רקמת המחיצה בקרדיומיופתיה היפרטרופית חסימתית ואף השתלת לב או התקנת מכשירים כמו דיפיברילטור. חשוב להבין את המחלות הללו ואת גורמי הסיכון שלהן, על מנת ולהשיג טיפול מהיר ויעיל. במחלות התורשתיות – נבקש סריקת בני משפחה בדרגה ראשונה (הורים, ילדים, אחאים – siblings) – על ידי אק"ג ואקוקרדיוגרפיה.

מה חשיבות הגילוי המוקדם והמניעה במיוקרדיטיס?

מחלות שריר הלב הן מצב רפואי רציני שדורש טיפול והבנה מעמיקה. אם אתה או מישהו קרוב אליך חווים תסמינים חריגים, חשוב לפנות לקרדיולוג בהקדם. חשוב לזכור שהטיפול המוקדם והנכון יכול לשפר את התוצאה ולהפחית את הסיכון לסיבוכים בעתיד. שמירה על אורח חיים בריא, הימצאות במעקב רפואי והבנת הסיכונים יכולים לעזור במניעת התפתחות של מחלות נוספות ולשמור על בריאות הלב.

מה כולל יעוץ רפואי לאבחון קרדיומיופתיה על ידי פרופסור שמי קרסו?

האבחון הראשוני וההמלצות לטיפול למיוקרדיטיס – בדרך כלל נעשה באשפוז, ובהמשך ניתן לעקוב במסגרת מרפאת מחלות שריר הלב. אבחון מחלות שריר הלב נערך על ידי פרופסור שמי קרסו – קרדיולוג מומחה ובעל ניסיון רב במחלות שריר הלב. הייעוץ הרפואי כולל:

  • שיחה עם המטופל לקבלת הסיפור הרפואי האישי והמשפחתי המפורט.
  • בדיקה גופנית כוללת (- לא רק המערכת הלבבית…) תרשימי אק"ג ואקו-לב.
  • המשך ההערכה רפואית מדויקת בדרך כלל ידרוש גם MRI לב, לפעמים מיפויי לב שונים, הערכת מקצב ממושכת (בדיקת "הולטר"), ייעוץ גנטי. להערכה תפקודית יידרש לעיתים גם ביצוע אקו במאמץ.
  • הטיפול במחלת הקרדיומיופטיה משתנה בהתאם לסוג המחלה ושונה מהותית מהטיפול במחלות לב אחרות (מחלות כלי הדם של הלב, מחלות המסתמים – הנפוצות יותר). לחלק ממחלות שריר הלב טיפול ספציפי, ולאחרונה הצטרפו טיפולים חדשים שהוכחו מדעית כיעילים.

אשד המכון הלבבי מרפאת קרדיומיופתיה ומיוקרדיטיס

באשד המכון הלבבי, מרפאה ייחודית לאבחון הערכה וטיפול באנשים עם מיוקרדיטיס, מחלות שריר הלב. המרפאה בניהולו של פרופ' שמי קרסו קרדיולוג מומחה, התמחה במחלות שריר הלב בקנדה. שימש כיו"ר החוג למחלות שריר הלב והפריקרד של האיגוד הקרדיולוגי הישראלי והיה שותף להערכת ההנחיות המקצועיות למחלות אלה של החברה האירופאית לקרדיולוגיה.

מכון רפואי אשד – המכון הלבבי, נוסד בשנת 2022 על ידי רופאים מומחים בקרדיולוגיה פולשנית ואקו לב, ד"ר דוד מרמור, פרופסור שמי קרסו וטכנולוגית רפואית מומחית באקו לב אורית אלירז. אשד המכון הלבבי, הוקם במטרה לספק את האיכות הגבוהה ביותר של אבחון וטיפול לבעיות לב וכלי דם, לתושבי מודיעין-מכבים-רעות ומרכז ישראל.

למרכז רפואי אשד המכון הלבבי, שרותי בדיקות רפואיות קרדיולוגיות לרבות בדיקת מאמץ, אקו לב , אקו לב במאמץ וייעוץ קרדיולוגי הנערכים על טכנאים רפואיים ועל ידי רופאים קרדיולוגים מומחים. הבדיקות נערכות באופן איכותי, בזמינות גבוהה ושירות אישי.

דילוג לתוכן